Nalewka jarzębinowa

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wódki / Nalewki
Składniki:
1 kg owocu jarzębiny
1 l spirytusu
1 l wódki
1 kg cukru

Sposób przygotowania:
Najlepsze jagody jarzębiny są lekko przemarznięte. Obrać z gałązek, obsuszyć w letnim piekarniku, po czym przepłukać wrzącą wodą, wsypać do gąsiora i zalać czystą wódką. Gdy jarzębina dobrze już naciągnie - wódkę zlać do osobnej butelki, na jagody zaŻ nasypać cukru i tak je pozostawić na kilka dni. Kiedy cukier rozpuŻci się, zlać sok i zmieszać z pierwszą nalewką, jarzębinę przepłukać szklanką przegotowanej, ostudzonej wody i płyn ten również zmieszać z nalewką. Przefiltrować przez sitko i watę, dodać spirytus, wymieszać z nalewką i zlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej miesiąc.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków