Luksusowa Miodowa Tradycyjna

V&S Luksusowa Zielona Góra S.A.

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Wódki / Czyste / Aromatyzowane
Zawartość alkoholu: 40%
Dostępne pojemności: 0.5l butelka
Sposoby przetwarzania miodu na napoje alkoholowe przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a wzmocnione wódki na bazie miodu nazywano miodówkami lub miodunkami. Głównym składnikiem wódek miodowych był miód akacjowy, lipowy, wielokwiatowy lub spadziowy.
Miodule cieszyły się wielką popularnością. Przepis na nie był nadzwyczaj prosty – miód, spirytus i wodę przegotowaną mieszano w odpowiednich proporcjach, aby się „przegryzły”. Miodulę trzeba było odstawić na kilka dni w chłodne miejsce, a od czasu do czasu potrząsać butelką. Miodulę pijano z okazji wszelkich świąt i imprez rodzinnych.

Staropolskie tradycje już w XX wieku stały się bodźcem do powrotu starych receptur, a na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się wódki miodowe, zarówno wytwarzane regionalnie w niewielkich ilościach, jak i produkowane na masową skalę m.in. Luksusowa Miodowa.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków