Cytrynówka #3

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wódki / Stołowe
Składniki
- 0,5l spirytusu
- 4 cytryny
- szklanka cukru
- szklanka wody

Sposób przygotowania
Cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok. Do wyciśniętego soku dodajemy szklankę cukru, szklankę wody a następnie gotujemy. Zaraz po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na ok 5 dni.
Wyciśnięte cytryny obieramy jak najcieniej i skórki zalewamy spirytusem. Zostawiamy na ok 5 dni do przegryzienia w ciemnym miejscu (ale nie w lodówce). Po tym czasie oddzielamy skórki od spirytusu (używając do tego celu np. sitka:) i łączymy z wcześniej przygotowanym sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Miksturę mieszamy a następnie rozlewamy do butelek - aby wyeliminować pestki najlepiej przez sitko, a dla tych, którym przeszkadza pływający miąższ może być dodatkowo przez gazę (chociaż nawet wtedy wytrąci się naturalny osad).
Po rozlaniu do butelek wsadzamy je do lodówki do przegryzienia na kilka dni (w sumie im dłużej tym lepiej)

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków