Jabłka faszerowane wiejską szynką

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Coś na ząb
Słynny przepis Miss Mary Bobo na: Jabłka faszerowane wiejską szynką
– przepis na 4 porcje

1/3 szklanki rodzynek
1 łyżka whiskey Jack Daniel’s
1 szklanka drobno posiekanej wiejskiej szynki
3 łyżki miękkiego masła
¼ szklanki posiekanych orzechów pekan
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
4 duże, twarde jabłka – wydrążone i pozbawione nasion
¼ octu jabłkowego

Wlej whiskey Jack Daniel’s do szklanki z rodzynkami i delikatnie wymieszaj. Rodzynki powinny przenikać smakiem whiskey przez około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Zmieszaj szynkę, masło oraz rodzynki z whiskey, pekanami i brązowym cukrem. Umieść jabłka w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Zroś wnętrze jabłek sokiem z cytryny. Rozdziel farsz między 4 jabłka. Piecz od 40 do 45 minut – od czasu do czasu polewając jabłka octem.

źródło: ComPress S.A.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków